KAKO PREPISATI VOZILO?


Če vozilo kupite pri nas, je skrb za prepis vozila odveč, kajti vso potrebno dokumentacijo vam pripravimo in uredimo mi. Za vozilo, ki ste ga prodali sami ali ste ga kupili pri lastniku na domu, pa vam pri nas lahko uredimo vso potrebno dokumentacijo. Potrebujemo prometno dovoljenje za vozilo, ki je prodano, ter točne podatke o prodajalcu in o kupcu.

 

Pri nas sestavimo pogodbe, kupec in prodajalec jih podpišeta. Prodajalec vozila mora en izvod pogodbe overiti pri notarju. Delovni čas notarjev po celi Sloveniji je enak in sicer od 8-12 in od 14-16, v petek 8-12 in od 13-14, sobote, nedelje ter prazniki zaprto.

 

En izvod pogodbe dobi prodajalec, enega kupec, eden pa ostane pri nas. Stroške prepisa se plača pri nas. Prodajalec vozila potrebuje prometno dovoljenje, tablice (ne pozabite na tretjo tablico!), overjen izvod pogodbe, da lahko vozilo odjavi na novega lastnika na upravni enoti. Odjavljeno prometno dovoljenje, zavarovalno polico brez kuponov in overjeno pogodbo dobi kupec vozila, da lahko vozilo prijavi na svoje ime na upravni enoti kjer je prijavljen.

 

Ko opravi vse to, na zavarovalnici, kjer je vozilo zavarovano, dvigne še nadomestne kupone za čas veljavnosti registracije vozila in s tem je postopek prepisa končan. Opozorili bi lahko le še to, da mora prodajalec svoj del pogodbe shraniti, ker mu popust na zavarovanje - če je to seveda sploh obstajalo, velja s kuponi še 3 leta, za registracijo novega vozila.

 

 

KAKO REGISTRIRATI VOZILO?


Z uvedbo nalepke se je spremenil tudi postopek registracije vozila. Vsako vozilo - tudi novo - je potrebno peljati k pooblaščeni službi, ki izvaja tehnične preglede. Novim vozilom in vozilom, ki še niso stara 3 leta, ni potrebno opraviti tehničnega pregleda. Ostala vozila pa morajo najprej opraviti tehnični pregled, nakar je potrebno plačati cestnino in zavarovanje (cenik).

 

Ko vse to opravimo, imamo vse potrebno, da si pridobimo nalepko, ki se pritrdi v spodnji desni kot vetrobranskega stekla. Nalepko lahko nalepi le uslužbenec tehničnih pregledov, ki je za to usposobljen. Na nalepki je z luknjicami označeno leto, mesec in dan, do katerega je vozilo registrirano. Prometno dovoljenje je sedaj samo dokument, ki nam pove, kdo je lastnik vozila, kajti na njem veljavnost registracije ni več napisana. Nalepko lahko pridobimo kjerkoli v Slovenji. Če želimo vozilo odjaviti iz prometa ali če menjamo prvo steklo, moramo nalepko odstraniti - a zopet lahko to stori le pooblaščen delavec na tehničnih pregledih.

 

   
KORISTNI SPLETNI NASLOVI:


Cenik zavarovanja avtomobilske odgovornosti in letnega povračila za uporabo cest - cestnina

(vsebina s spletne strani AMZS)

 

Avto-moto zveza Slovenije;

vrsta koristnih prometnih informacij, npr.stanje cest po Sloveniji in tujini, razdalje in kilometrine, mreža bencinskih črpalk itd.

 

Avtomotiv

novice in zanimivosti s področja avtomobilizma, testi avtomobilov, nasveti itd.

 

Auto Bild

spletna izvedba znane nemške avtomobilistične revije (v nemščini); zelo veliko število testov avtomobilov itd.

 

Insurance Institute for Highway Safety

poročila ''crash'' testov različnih znamk vozil (v angleščini) itd.